De verhalen 100 malen 2017-11-10T21:23:58+00:00
< vorige
de aanslag >

Documentaire De verhalen, honderd malen

Ze zijn stokoud en broos, maar hun ogen staan nog altijd scherp. De ogen die Auschwitz en Sobibor hebben gezien. Het maakt hen uitzonderlijk – steeds uitzonderlijker; nu ze tot de allerlaatste groep levende ooggetuigen behoren.
Verhalen over de oorlog zijn al honderden malen verteld en vastgelegd, maar nooit in het perspectief dat het letterlijk de laatste keer is. In dit project worden drie hoogbejaarde Holocaustoverlevenden op een vernieuwende manier geportretteerd. We vertellen niet hun levensverhaal, maar observeren hun rol als getuige van de oorlog en hoe zij daar op terugblikken. De documentaire laat zien hoe zij standhouden in het leven, hoe ze omgaan met hun kinderen (de tweede generatie) en hoe ze met hun verhalen anderen inspireren.

Een belangrijk aandachtspunt is het fenomeen van het doorgeven van levensverhalen aan de volgende generaties als sociaal cultureel gegeven. Wat betekent het voor de getraumatiseerde, die het leven leeft en het doorgeven als missie op zich genomen heeft? Wat betekent het aanhoren van verhalen voor (jonge) hoorders?
Dit terrein zal gedurende het project worden ontwikkelend vanuit de hoofdpersonen in de documentaire, maar ook cross cultureel worden verkend. Wat gebeurt er met de verhalen van vluchtelingen uit Syrië bijvoorbeeld? Worden ze verteld? Worden ze bewaard, via film bijvoorbeeld? En zijn er mensen die naar de verhalen willen luisteren?
In de documentaire en het bijbehorende educatiemateriaal wordt voor verschillende doelgroepen gethematiseerd wat het vertellen van verhalen over oorlog en vrede betekent, voor het verleden, het heden en de toekomst. Er wordt begrip en empathie gekweekt voor hoe oorlog doorspeelt in een mensenleven. Dit maakt het project interessant voor een breed publiek, waaronder zorgverleners bij ouderen waar het gaat om WOII, en de komende generatie van vluchtelingen.

Lotty Huffener-Veffer, Gerdi Verbeet, Jules Schelvis en Ernst Verduin

De makers

Erik Willems – regisseur en producent
Mirjam Huffener – ontwikkelaar en vormgever van erfgoed en oral history projecten
Alex Bakker – schrijver, researcher en documentairemaker
Rozette Kats – redacteur, gastspreker Landelijk Steunpunt WOII-heden

De interviews worden mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.
Voor de verdere (educatieve) uitwerking werken we samen met Stichting Vredeseducatie en ontvangen we subsidie van

vfonds-logo-nieuw-openPrins-Bernhard-Cultuurfonds_RGB_logokopie

logo_nationaal_comite_4_en_5_meistichting-democratie-en-media